Inloggen

Inloggen voor beheer www.stylecherries.com

Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!

You must either be invited by one of our team member or request an invitation by contacting us via contact page.

Note: If you are the admin and want to display the register form here, log in to your dashboard, and go to Settings > General and click "Anyone can register".

STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES

Home > Inspirerende vrouwen > Evelien Tonkens – nieuwe woorden om richting te geven

Evelien Tonkens – nieuwe woorden om richting te geven

** Geschonden levensverhaal **

** Getemde professionals **

** Verbale verdwaaldheid **

** Weerkaatst plezier **

** Liefdevolle verwaarlozing **

** Altruïstisch overschot **

** Onbevlekt burgerschap **

.

Prachtige termen die Evelien Tonkens aan ons vocabulaire heeft toegevoegd. Evelien: ‘Woorden die kernachtig uitdrukken waar het om gaat, geven richting’.

.

Handig voor een vrouw, zo’n doctorstitel

Op weg naar onze afspraak slaat de schrik me toch een beetje om het hart. Het CV van Evelien is een indrukwekkende lijst van mooie banen, publicaties, prijzen en nevenactiviteiten. Sinds 1999 heeft ze dr. voor haar naam. Evelien is inmiddels bijzonder hoogleraar actief burgerschap aan de UVA. Ik vraag me af of ik aan een ondervraging onderworpen wordt: ‘Hoe actief ben jij eigenlijk als burger?’.

Maar Evelien blijkt een heel toegankelijke vrouw. Een vrouw met een heel eigen ‘handtekening’. Ze vertelt over haar promotie: ‘Ik wilde graag een mooi boek schrijven en vond het een aantrekkelijke optie om daar 4 jaar voor te krijgen. En het leek me wel handig zo’n doctorstitel, die opent deuren’.

.

Vanuit een helikopter zijn alle dingen plat

Evelien over haar huidige functie: ‘Ik ben wetenschapper, maar wel anders’. Ze houdt niet van een geïsoleerd leven binnen de universiteit, ze is steeds op zoek naar de link tussen wetenschap en de samenleving. Een dame met vele contacten buiten de muren van de universiteit. Evelien: ‘Om iets goed te begrijpen moet je zaken afwisselend van verschillende afstanden bekijken. Het grotere geheel, maar ook het individuele verhaal. Zo’n verhaal kan ook weer een bron zijn voor nadenken over het grotere geheel’. En: ‘Mijn werk moet wel te maken hebben met echte levens. Je moet voorkomen dat je over ieders hoofd heen gaat praten. Bij afstandelijke beschouwingen vraag ik me af: ‘Maar over wie gaat dit dan?’

.

Landkaart voor verbale verdwaaldheid

Als een van de terugkerende thema’s in haar werk, noemt Evelien in- en uitsluiting: wie tellen er wel en wie tellen er niet mee. Haar doel is heel helder: een samenleving waarin mensen niet worden uitgesloten. Evelien vertelt: ‘Schrijven en praten over wat ik geschreven heb, dat is waar ik goed in ben’. Maar in het gesprek wordt duidelijk dat Evelien niet schrijft om het schrijven. Haar drijfveer is mensen te helpen op een ander spoor te komen. Zowel de mensen die uitgesloten dreigen te worden als de mensen die bij deze groep betrokken zijn: ‘Ik hoop dat mensen wat kunnen met wat ik schrijf’.

Evelien noemt een voorbeeld: ‘’We onderzochten waarom mensen voor anderen zorgen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het niet gaat om het welbevinden van de ander als resultaat van jouw hulp, maar de invloed die dat weer heeft op jezelf. Dus: een ander plezier doen geeft jou plezier. Zo kwam ik op de term ‘weerkaatst plezier’.

.

Taal en diepgang

Als kind wilde Evelien journalist worden. Haar voorliefde voor taal werd al vroeg zichtbaar: als kind al maakte ze een eigen huiskrant. Eenmaal wat ouder, vond ze dat het vak van journalist te weinig diepgang had, te weinig echte betrokkenheid bij anderen. Deze maatschappelijke betrokkenheid was haar met de paplepel ingegeven. Haar ouders, moeder maatschappelijk werkster en vader socioloog, waren zeer begaan met de wereld om hen heen. Een belangrijk gezinsmotto was dan ook: ‘Wat doe jij om die wereld een beetje beter te maken?’

Over haar studiekeuze vertelt Evelien: ‘Ik wilde echt niet worden wat mijn vader was. Het meer praktische werk dat mijn moeder deed, sprak me veel meer aan’. Eveliens studiekeuze werd uiteindelijk sterk beïnvloed door moeder en oma. Haar moeder had eigenlijk naar ‘Wageningen’ gewild en haar oma bleef tot op haar laatste levensdag kwaad over het feit dat ze niet had mogen doorleren. Het werd toch de universiteit: politieke en sociale-culturele wetenschappen.

.

Eigenzinnige dame

Eveliens loopbaan tot nu toe: een rijke mix van op de barricade staan en onderzoek voor ‘echte’ mensen. In de wetenschap heeft ze haar draai gevonden.

Met haar voorliefde voor taal is het helemaal goed gekomen. Evelien publiceert met grote regelmaat, ze was lang actief in redactieteams van invloedrijke tijdschriften. En tot 2012 kon je wekelijks haar prikkelende columns lezen in de Volkskrant.

.

Meer weten over Evelien Tonkens

http://www.actiefburgerschap.nl/

facebook.com/evelientonkens

twitter.com/evelientonkens

Op 17 mei as. verschijnen bij Uitgeverij Van Gennep twee boeken als slot van onderzoeksprojecten, die Evelien Tonkens de afgelopen 4 jaar samen met Jan Willem Duyvendak leidde.: De affectieve burger en Als meedoen pijn doet.

Meer informatie op http://eigenkrachtontkracht.nl/  en  http://www.vangennep-boeken.nl

.

interview door  Angelique Philipsen

.

ET

One Comment

  1. Zegt:

    Hi! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

Leave a Comment