Inloggen

Inloggen voor beheer www.stylecherries.com

Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!

You must either be invited by one of our team member or request an invitation by contacting us via contact page.

Note: If you are the admin and want to display the register form here, log in to your dashboard, and go to Settings > General and click "Anyone can register".

STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES STYLECHERRIES

Home > Inspirerende vrouwen > Vrouw met een missie: Muriel Arts

Vrouw met een missie: Muriel Arts

Muriel Arts is een vrouw die je niet gemakkelijk over het hoofd ziet. Met haar energie, krachtige verhaal en vasthoudende blik dwingt ze respect af. En weet ze snel enthousiasme te wekken.

.

Strijdbaar kind

Muriel, een glanzende carrière als marketing directeur bij o.m. Unilever, Grolsch en KPN op haar cv, wist als klein meisje al wat ze wilde worden: dokter.

Gefascineerd door de ‘grote wereld’, gevoed door haar sterke rechtvaardigheidsgevoel en strijdbaarheid, wil ze haar steentje bijdragen aan het beter maken van de wereld. Al tijdens haar lagere schoolperiode ziet ze dat er kinderen zijn die het minder hebben dan zijzelf. Ze wordt geraakt door thema’s als armoede en een moeilijke thuissituatie. Haar sterke wil om dit te veranderen maakt dat ze ook daadwerkelijk actie onderneemt. Haar brede orientatie op de wereld blijft een rode draad in haar leven.

.

Rolmodellen

Muriels kijk op de wereld wordt mede gevormd door haar grootvader en haar vader. Haar grootvader, ondernemer, neemt Muriel als klein meisje van 4 al mee in de vrachtwagen. Moesten er koeien uitgeladen worden, dan kreeg kleine Muriel een touw in haar handen en de taak om een koe mee te voeren. Door het vertrouwen dat haar opa haar gaf, is zo’n klus voor haar de gewoonste zaak van de wereld. Haar vader, zeer bereisd, neemt regelmatig cadeautjes voor haar mee. Door deze cadeautjes groeit haar gevoel van verbondenheid met de ‘grote wereld’.

.

‘Mogen we nog vrouwengrappen maken?’

Muriels loopbaan loopt anders dan gepland. Ze wordt tot twee keer toe uitgeloot voor medicijnen. Eenmaal afgestudeerd als tandarts begint het al snel te wringen. Dit is niet wat ze wil.

Door gesprekken die ze voert raakt ze ervan overtuigd dat ze eerst een vak moet leren. De ideologische doelen zullen moeten wachten. Het veld van marketing, sales en innovatie blijkt op haar lijf geschreven: Muriel ontdekt dat ze goed is in het verbinden van de kerncompetentie van een bedrijf met datgene wat de markt en omgeving nodig heeft. Ze groeit snel door naar de top.

Werken aan de top betekent werken in een mannenwereld. Waarin ze als interessant object bekeken wordt en vragen krijgt als: ‘Mogen we nog wel vrouwengrappen maken nu?’. Werken in de top blijkt ook een wedstrijd waarin ze niet zomaar mee kan voetballen. De ongeschreven regels van het spel hinderen haar hierin. Die regels leert ze snel, ze staat haar ‘mannetje’. De koers uitstippelen, besluiten nemen, nee zeggen, het gaat haar gemakkelijk af. Maar er begint wat te knagen. Door zich te manifesteren met vooral die machostijl voelt ze zich niet in balans. Muriel: ‘Een deel van mij mocht er niet zijn’.

.

‘Ga doen wat je leuk vindt’

In 2005 neemt ze deel aan het programma ‘Women leading global change’ bij INSEAD. Ze doet er twee belangrijke ontdekkingen.

Bij een borrel in het zonnetje realiseert ze zich hoeveel energie haar die samenkomst met 28 gelijkgestemde vrouwen haar geeft. En ook hoeveel energie haar werk haar vaak kost.

Een tweede belangrijke ontdekking volgt, over impact. Muriel vertelt: ‘Acteurs lieten mij zien dat ik mijzelf kon zijn en kon kiezen hoe ik mij manifesteerde. Impact hebben gaat niet over het opgeven van mijn eigenheid, maar over stijlkeuzes’.

Muriel vervolgt haar weg aan de top. Bij KPN leidt ze de strategievorming t.a.v. duurzaamheid. Geen ‘window dressing’, dit gaat over beleid met impact: over het echte contact tussen de diepere drijfveren van medewerkers met die van het bedrijf en de omgeving.

Maar de hoge eisen die zij aan zichzelf stelt, eisen uiteindelijk hun tol. In 2008 neemt ze een time-out. Ergens onderweg is ze de verbinding kwijtgeraakt. Met zichzelf, maar ook met haar kinderen. Ze voelt zich meer een geldmachine dan mens van leven en bloed. Muriel: ‘Ik kreeg het advies om eerst maar eens te doen wat ik leuk vond en waar ik energie van kreeg. De eerste week had ik geen idee wat dat was!’

.

Bruto nationaal geluk

Haar time-out is het begin van een ommekeer. Als ze weer opkrabbelt komt het besef dat ze wat wil betekenen voor de wereld. Ze wil meer duurzaam beleid maken en faciliteren zoals bij KPN. Ze ziet hoe bedrijven eenzijdig ‘gaan’ voor aandeelhouderswaarde en hoe ingrijpend de impact daarvan is op de natuur. En op veel mensen. Ze ziet ook dat veel mensen gestrest zijn en de ratrace amper meer kunnen bijbenen. Muriel: ‘Ik zag dat dit is geen houdbare wereld zou zijn. Bedrijven moeten waarde toevoegen in plaats van waarde wegnemen!’

Ze vindt haar hartsmissie: bijdragen aan een wereld waarin zowel de mensen, de natuur als de economie floreren en elkaar in evenwicht houden.

.

Waarde toevoegen in plaats van waarde eruit nemen

Sinds 2009 adviseert en inspireert Muriel leiders in bedrijven over duurzame -marketing- strategieën. Strategieen die leiden naar economisch succes en naar het toevoegen van waarde aan de wereld. Vraagstukken die altijd starten bij leiderschap. Muriel sluit zich in 2010 aan bij de Global Leaders Academy. Samen met business partner Sander Tideman verzorgt ze leiderschaps- en strategietrajecten gericht op de noodzakelijke innerlijke verandering van deze leiders voor betekenisvolle impact.

.

De capaciteiten die vrouwen hebben, heeft de wereld ook hard nodig

Over de rol van vrouwen in deze duurzame verandering is Muriel glashelder: ‘De wereld heeft de capaciteiten van mannen en vrouwen nodig. De efficiencykant: hiërarchie, structuren, snel beslissingen nemen. En daarnaast de veerkrachtkant: de langere termijn, waardering, relaties. Helaas is het potentieel van vrouwen nog onderbenut en daar kunnen wij als vrouwen, samen met de mannen, een enorme bijdrage leveren’.

.

Flying doctor

De cirkel is rond. In plaats van patiënten, helpt ze bedrijven beter worden. Muriel trekt als ‘bedrijfsdokter’ ten strijde voor een wereld waarin mensen, natuur en economie kunnen groeien en bloeien. Een wereld van geluk, welzijn en gezondheid, dat is haar doel. In haar droom ziet ze zich de wereld overtrekken om leiders van bedrijven te helpen met een innerlijke verandering. Want: een betere wereld begint bij jezelf.

.

Meer over Muriel Arts

Op http://www.globalleadersacademy.nl/ meer over Muriel.

Muriel is naast haar werk bij GLA bezig met een promotietraject over duurzame strategie en is commissaris/toezichthouder bij diverse bedrijven. In 2011 richtte zij met Sander Tideman SEAL Institute op, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. SEAL (Sustainable Enterprises through Action Learning) doet onderzoek naar oplossingen voor o.m. duurzaam leiderschap, duurzame -marketing- strategie en waardecreatie.

.

20110822_Muriel_8709

Interview door: Angelique Philipsen

One Comment

 1. jungle heat Zegt:

  restocks restoked restokes restoral restored restorer restores restrain.

  stoles   stoli   stolon   stomal   stomas   stomps   stoned   stoner.
  Other non-starters, most of them for a new title Nate had
  recently started called MYSTERY THRILLS, included Ironwrist, Science Man, Omniscient Man, Invulnerable Man, Fortman,
  and Pigeon Fist.

  Alsso visit my website; jungle heat

Trackbacks for this post

 1. Global Leaders Academy » Blog Archive » Vrouw met een missie: Interview Muriel Arts - [...] Angelique Philipsen van Stylecherries praat met Muriel over hoe verschillende keuzes en ervaringen haar op een duurzame missie hebben gebracht …

Leave a Comment